Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe z makiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 300 ml
mąka pszenna 600 g
cukier 150 g
drożdże świeże 50 g
masło 100 g
żółtko jajek 4 sztuki
jajko 1 sztuka
mak 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z makiem

Ciepłe mleko mieszam z 3 łyżkami cukru i drożdżami, zasypuje wierzch 3 łyżkami mąki i odstawiam by zaczyn zaczął pracować. Żółtka mieszam ucieram z pozostałym cukrem , dodaję do zaczynu, następnie wlewam rozpuszczone masło i dodaję porcjami mąkę ,aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto wyrabiam do momentu, aż będzie gładkie i lśniące, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 60 min, do podwojenia objętości.
Gotowe wykładam na blat podsypany odrobiną mąki, odgazowuję uderzając lekko dłonią i robię wałek. Kroję na średniej wielkości plastry i z każdego formuję kulkę. Układam w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam by ładnie wyrosło na około 40 min. Wierzch wyrośniętych bułeczek smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję makiem. Piekarnik nagrzewam do 200° i wstawiam bułki na 20-30 min, aż wierzch się ładnie zrumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 08.11.2015 14:55
przepyszne, puszyste bułeczki, z przyjemnością jedną bym oderwała:)
Lis 08.11.2015 12:42
Drożdżowe bułeczki idealne na śniadanie:)
luna76 08.11.2015 10:11
I do tego jeszcze ciepłą :D Polecam :)
Justi2401 08.11.2015 09:55
Zjadłabym taką świeżą, pachnącą bułeczkę z masełkiem, dżemem i kubkiem ciepłego mleka. Mniam!
Damiano
Damiano 08.11.2015 09:43
Bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak