Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułeczki drożdżowe z kruszonką

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
drożdże suche 1 opak
jajko 3 sztuki
cukier puder 1/2 sztuki
masło 1/2 kostki
kruszonka , ,
owoce , ,

Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki drożdżowe z kruszonką

jajka ubijam z cukrem.
mąkę mieszam z drożdżami.
masło rozpuszczam.
w misce mieszam mąkę razem z ubitymi jajami, wyrabiam robotem około 10 minut ,dolewam rozpuszczone i schłodzone do temp. pokojowej masło , wyrabiam do połączenia się składników .odstawiam na 1,5 godz.
kruszonka :
margaryna i cukier po 2 łyżki ,mąka 4 łyżki ,palcami rozcieramy margarynę wraz z mąką i cukrem ugniatamy i palcami rozkruszamy na drobne kawałki.wstawiamy do lodówki.
gdy ciasto wyrośnie wykładamy na blat ,dzielimy na 15- 20 części, w każdą wciskamy owoc( np. truskawka) i formujemy kulkę zwracając uwagę aby dobrze zlepić w przeciwnym razie z owocu wycieknie sok podczas pieczenia.
odstawiamy w ciepłe miejsce .przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
pieczemy w 180-190 stopniach( termoobieg) 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kotydoroboty 24.02.2014 12:47
uwielbiam ciasto drożdżowe! Przepis wypróbuje !:)
Magula 24.02.2014 10:16
mniam pyszne bułeczki
Konczi 24.02.2014 09:37
zjadłabym takie bułeczki
kornelcia 24.02.2014 09:23
bardzo smaczne
Pomocnik 24.02.2014 09:19
świetny przepis
monisia1977 24.02.2014 08:49
fajnie wyglądaja
Paolcia 24.02.2014 08:46
moja córcia bardzo lubi takie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak