Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe z dżemem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 75 gram
mleko ciepłe 250 ml
drożdże 12 gram
sól 1 szczypta
cukier 70 gram
mąka pszenna 500 gram
dżem 150 gram
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z dżemem

ILOŚĆ: 14 bułeczek
Mąkę przesiewamy dodajemy drożdże, sól, cukier i ciepłe mleko, zagniatamy. Następnie dodajemy lekko ciepłe roztopione masło i ponownie zagniatamy, aż ciasto będzie jedwabiste i gładkie. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na ok. 1-1,5 godz. do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie chwilę zagniatamy, aby je odgazować. Dzielimy na 14 równych części ( u mnie po 64 g ). Stolnicę lekko podsypujemy mąką i każdą część lekko rozwałkowujemy na kształt koła.
Do wykrawania ciasta używam dwóch szklanek jedną większą i drugą nieco mniejszą, wtedy otrzymujemy podstawę bułek i większą obwódkę, którą zawijamy w ósemkę. Jedną połowę zaplecionego ciasta w ósemkę układamy na podstawie bułeczek, przykrywając drugą. Powstałe bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia ok. 15 min. Po tym czasie nadziewamy środek dżemem, a boki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 220 C przez ok. 10-14 min. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iiiiii 16.10.2012 09:24
pyszne
czekoladka_m 03.10.2012 13:41
Ale fajne, troszkę przypominają oponki:) Mniam!
jasiek 20.09.2012 12:32
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak