Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe z budyniem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 0,5 kilograma
drożdże świeże 50 gram
mleko ciepłe 0,5 szklanki
cukier 4 łyżki
jajko 2 sztuki
margaryna 0,5 kostki

Masa budyniowa

budyń waniliowy 2 opakowania
mleko 3,2% 3/4 litra
cukier 0,5 szklanki

Dodatkowo

jajko
papier do pieczenia

Porada

Drożdżówki studzimy na metalowej kratce.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z budyniem

Z mleka odlewamy szklankę ,wsypujemy budynie i wymieszamy ,resztę zagotowujemy z cukrem.Do gotującego się mleka wlewamy mleko z budyniami i gotujemy budyń.Masę studzimy.
Z drożdży,mleka ,cukru i odrobiny mąki robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka,dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto,na końcu dodajemy roztopioną i ostudzona margarynę,ponownie zagniatamy.Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy i robimy lekkie wgłębienie .Na środek każdej drożdżówki nakładamy budyń i pozostawiamy drożdżówki do wyrośnięcia.Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,smarujemy rozkłóconym jajkiem.`Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 04.07.2015 16:20
bardzo lubię
inka2012 01.07.2015 09:50
smakowite :)
Wafelek2601 01.07.2015 09:14
najlepsze domowe
Zdzisław 01.07.2015 08:00
takie słodkości bardzo lubię
Krzysztof15 01.07.2015 06:08
pyszne bułeczki
w mojej kuchni 30.06.2015 22:56
apetyczne...
as28 30.06.2015 22:22
mniam mniam
Wiktoria29 30.06.2015 21:46
bardzo apetyczne
dom-agi 30.06.2015 21:09
Pyszne drożdżówki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak