Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki daktylowo cytrynowe
Proporcje na 6-7 bułeczek. Mąkę (450-650) przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać pokrojone daktyle, cukier i otartą skórkę z jednej cytryny (wcześniej wyszorowanej). Mleko zmieszać ze śmietanką i jajkiem. Wlać do miski z mąką, ale dwie łyżki zostawić do posmarowania bułeczek jako glazura. Rękoma szybko wyrobić spójne ciasto, nie męczyć za bardzo. Z ciasta uformować walce o wysokości ok 5 cm. Położyć na papierze do pieczenia i za pomocą pędzla wysmarować wierzch glazurą (mają ładniejszą powierzchnię). Wstawić do pieca rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut (do zrumienienia). Gotowe, jeść można już na ciepło z masłem, dżemem, miodem lub gęstą śmietanką. Smacznego.