Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki belgijskie

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 500 g
sól 1,5 łyżeczki
drożdże suche 1 opak.
woda letnia 180 ml
mleko 120 ml
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki belgijskie

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać i wymieszać z solą.Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl. wody wraz z cukrem; odstawić na 15 minut. Do mąki dodać miksturę drożdżową, mleko i sól. Zacząć wyrabiać, stopniowo, w miarę potrzeby dodając resztę wody. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Ma powstać gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli będzie za suche dodać nieco więcej wody. Miskę natrzeć odrobiną oliwy (lub olej) przełożyć do niej ciasto, przykryć folią i odstawić na 2 godziny.
Krok 1 - Bułeczki belgijskie foto
2
Po upływie czasu, ciasto wyjąć na oprószoną mąką blat, podzielić na 8 -10 części i pozostawić na 5 minut. Następnie z każdej części uformować zgrabne owalne bułeczki. Wszystkie ułożyć na blaszce .
Krok 2 - Bułeczki belgijskie foto
3
Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 3 - Bułeczki belgijskie foto
4
Następnie drewnianym patyczkiem (rączką od łyżki ) w każdej zrobić wgłębienie, przyciskając patyczek prawie do spodu (starając się przy tym, aby ciasto nie pękło ) [ ja nacięłam ostrym nożem].
Krok 4 - Bułeczki belgijskie foto
5
Odstawić na kolejne 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki z wierzchu lekko spryskać wodą (można pominąć).Piec przez około 20 -30 minut(w zależności od wielkości) w 180*C. Studzić na kratce.
Krok 5 - Bułeczki belgijskie foto
6
Odstawić na kolejne 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki z wierzchu lekko spryskać wodą (można pominąć).Piec przez około 20 -30 minut(w zależności od wielkości) w 180*C. Studzić na kratce.
Krok 6 - Bułeczki belgijskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.08.2014 22:56
Swojskie najlepsze.
Bożena6 19.08.2014 19:56
Polecam, bo są smaczne.
Wiktoria29 19.08.2014 09:10
chyba zacznę piec bułeczki
olkaaa 19.08.2014 07:39
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak