Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Bułeczki bawarskie

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
1 kilogram
woda letnia
500 ml
miód
1 łyżeczka
drożdże
22 gram
sól
3 łyżeczka
Sklep Prymat
masło
60 gram
Soda oczyszczona Prymat
50 gram
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki bawarskie

ILOŚĆ: ok. 15-16 bułeczek
Mąkę (300g) przesiewamy do miseczki, dodajemy suche drożdże, miód oraz ciepłą wodę i mieszamy najlepiej drewnianą łyżką lub rękami. Przykrywamy i odstawiamy na 30 min.

Po tym czasie dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta mąkę (700g), sól oraz roztopione masło i wyrabiamy. Ciasto powinno być elastyczne i nie przywierające do miski. Zostawiamy je na 5 min.
Następnie formujemy bułeczki ( jeśli chcesz zobaczyć jak formować bułeczki kliknij TUTAJ ) i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub posypaną mąką. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia. Po tym czasie blaszkę z bułeczkami wstawiamy na pół godziny do zamrażarki, aby bułeczki nie opadły podczas maczania w solance.
Sodę wsypujemy do zimnej wody (1 litr) i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy płomień. Wierzch bułeczek maczamy na 30 sekund w solance. Układamy bułeczki na blaszce i nacinamy ostrym nożem tworząc krzyżyk. Bułeczki możemy posypać solą gruboziarnistą lub kminkiem. Pieczemy w temp. 220 C przez 10 min, następnie zmniejszamy temp. do 200 C i pieczemy kolejne 10 min. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lemon 18.09.2012 16:42
pyszniutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak