Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BUŁECZKI

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

MĄKA BASAI OROWA 1 KG
mleko 500 ML
drożdże 30 G
masło 20 G
jaja 2 SZT
cukir 2 ŁYŻECZKI
sól 3 ŁYŻECZKI PŁASKIE

Przepis i sposób przygotowania na: BUŁECZKI

Z DROŻDZY, 100-140ML MLEKA CIEPŁEGO, CUKRU, 2 ŁYŻEK MĄKI ROBIMY ROZCZYN I ODSTAWIAMY NA 10-15MIN.
MLEKO PODGRZEWAM W RONDELKU I WKŁADAM DO NIEGO MASŁO BY SIĘ ROZPUŚCIŁO.
JA ROZCZYN ROBIE OD RAZU W DUŻEJ PLASTIKOWEJ MISCE,..
GDY ROZCZYN ZACZNIE PRACOWAĆ WSYPUJĘ MĄKĘ WYMIESZANĄ Z SOLĄ
WLEWAM DOŚĆ CIEPŁE LECZ NIE BARDZO GORĄCE MLEKO Z MASŁEM I ROZBEŁTANE JAJKA.CAŁOŚĆ MIESZAM DREWNIANĄ ŁYŻKĄ AŻ SKŁADNIKI SIĘ POŁĄCZĄ , WYKŁADAM NA STOLNICĘ WYSYPANĄ MĄKĄ I JESZCZE CHWILE WYRABIAM TAK BY CIASTO BYŁO ELASTYCZNE. SPOWROTEM DO MISKI NAKRYWAM ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIAM NA OKOŁO GODZINĘ.
PO GODZINIE CIASTO POWINNO BYĆ PIĘKNIE WYROŚNIĘTE.
WYCIĄGAM PO KAWAŁKU I FORMUJE BUŁECZKI UKŁADAM NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA ZOSTAWIAJĄC PRZESTRZEŃ MIĘDZY NIMI.TĘPĄ STRONĄ NOŻA ROBIĘ PRZEDZIAŁKI NA BUŁKACH DOŚĆ MOCNO I ZOSTAWIAM JESZCZE Z 10 MIN DO PONOWNEGO ICH WYROŚNIĘCIA.
WSTAWIAM DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 180 STOPNI NA 10-15MIN.
WYCIĄGAM GDY ODPARUJĄ I TROCHĘ WYSTYGNĄ CHOWAM DO LNIANEJ
TORBY........{JEŚLI COŚ ZOSTANIE BO U MNIE SĄ ZJADANE ZARAZ PO WYCIĄGNIĘCIU Z PIECA}
ZACHĘCAM DO PIECZENIA I ŻYCZĘ SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak