Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyniowy torcik z mlecznym kremem i galaretką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Budyniowy biszkopt (tortownica 20 cm)

jajko 4 szt
sól do smaku
cukier 3/4 szklanki
olej 4 łyżki
mąka pszenna 3/4 szklanki
budyń czekoladowy 2 opakowania
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Mleczny krem

mleko 3,2% 0,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
cukier waniliowy 16 g
masło 300 g
mleko w proszku 2 szklanki

Poncz

herbata słodka z cytryną

Warstwa galaretkowa

galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
wrzątek 1 szklanka

Polewa czekoladowa

czekolada mleczna 100 g
masło 50 g
śmietana 30% 3 łyżki
orzechy laskowe do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowy torcik z mlecznym kremem i galaretką

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania partiami wsypujemy cukier. Następnie kolejno dodajemy po jednym żółtku (masa musi stać się puszysta i żółta) oraz wlewamy olej.Sypkie składniki - mąka pszenna, kakao, budynie czekoladowe oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i przesiewamy przez sitko. Patiami wsypujemy do ubitej masy, mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Gotową masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 35 minut ( do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i koimy na 3 blaty.

Krem:
W garnku zagotowujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło (w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszystą masę. Stopniowo wlewamy wystudzone mleko. Cały czas ubijając wsypujemy partiami mleko w proszku. Ucieramy jeszcze chwilę, aż krem będzie jednolity i gładki. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia i delikatnego stężenia.

Poszczególne blaty ciasta nasączamy słodką herbatą z cukrem. W tortownicy umieszczamy pierwszy biszkopt. Smarujemy go mlecznym kremem. Następnie wylewamy stężałą galaretkę. Tortownicę wstawiamy do lodówki aby galaretka zastygła. Następnie rozsmarowujemy kilka łyżek kremu. Dogniatamy delikatnie kolejnym biszkoptem. Na końcu wykładamy resztę kremu. Torcik polewamy mleczną polewą. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Gdy całość jest gładka wlewamy śmietankę. Naczynie zdejmujemy znad pary i energicznie mieszamy aby czekolada się nie zważyła. Jeszcze ciepłą polewą oblewamy tort. Dekorujemy orzechami laskowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 28.04.2018 22:38
Pyszny mały torcik z idealnie czekoladowymi blatami ciasta z dodatkiem budyni. Krem jest aksamitny i bardzo mleczny. Przełamaniem smaku jest pomarańczowa galaretka, która dodatkowo nadała ciastu koloru. Polecam na rodzinne spotkania, gdzie przy filiżance aromatycznej kawy można delektować się rodzinnymi chwilami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak