Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyniowe z rabarbarem i chrupiącą kruszonką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
cukier 1+3/4 szklanki
mąka 2 szklanki
żółtko jajek 2 szt
jajko 1 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy 2 łyżki
śmietana kwaśna 18 % 4 łyżki
rabarbar 350 g
budyń waniliowy 2 szt
mleko 700 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowe z rabarbarem i chrupiącą kruszonką

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy jajko z żółtkami i cukry ( 3 łyżki cukru odkładamy do posypania rabarbaru ).

Siekamy masło i dodajemy razem ze śmietaną.

Zagniatamy gładkie ciasto , a następnie dzielimy je na 2 części ( 3/4 i 1/4 ).

Mniejszą cześć zawiniętą w folię spożywczą wkładamy do mrożenia.

Pozostałą wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blacha 28×20 ) i delikatnie nakłuwamy.

Oczyszczony rabarbar kroimy w kostkę i układamy na przygotowanym cieście.

Posypujemy 3 łyżkami cukru.

Budyń gotujemy na mleku i odrazu wylewamy na rabarbar.

Na wierzch ścieramy ( lub kruszymy w palcach ) zimne ciasto.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.45 minut.

Obficie posypujemy cukrem pudrem!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 18.06.2013 12:08
apetycznie wygląda
idealme 18.06.2013 11:27
wygląda przepysznie!
Papryczka 18.06.2013 11:20
smaczne ciacho
Zdzisław 18.06.2013 11:07
superowe ciasto
Katarzyna59 18.06.2013 09:12
apetycznie wygląda
Konczi 18.06.2013 08:14
świetne ciacho
IZABELA29 18.06.2013 08:11
takie ciasta uwielbiam
Agnieszka-87-25 18.06.2013 07:43
z rabarbarem pyszne ciacho
Mniam 18.06.2013 07:38
Smakowite ciasto.
iwi 18.06.2013 07:35
świetne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak