Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyniowe poduszeczki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
mleko 1 litr
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
budyń waniliowy 1 opakowanie
żółtko jajek 1 sztuka
cukier 2/3 szklanki
masło 250 g 1 opakowanie
wanilia 1/2 laski

Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowe poduszeczki

Ciasto francuskie pokroić w dowolne kawałki i upiec w piekarniku zgodnie z przepisem na opakowaniu. U mnie w 180 stopniach 15 minut. Kolejno do 1/2 szklanki mleka dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną, budyń i żółtko. Wszystko razem roztrzepać aby wyszła rzadka masa. Pozostałą część mleka zagotować z masłem, cukrem i wanilią. Do gotującego się mleka cienkim strumieniem wlać wcześniej przygotowaną masę, pamiętając aby stale mieszać. Powstałą masę wystudzić. W razie potrzeby przełożyć do makutry i rozetrzeć aby nie było grudek. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta francuskiego przekroić je na dwie części i przełożyć masą budyniową. Posypać kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 24.07.2012 08:21
Pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak