Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyniowa drożdzóweczka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 60 dag
drożdże 6 dag
cukier 25 dag
cukier wanilinowy 2 łyżka
margaryna 20 dag
mleko 3,2% 1.5 szklanka
jaja 3 sztuka
budyń waniliowy 1 opakowanie
budyń czekoladowy 1 opakowanie
mleko 1 litr
mąka pszenna 0.5 szklanka
margaryna 15 dag
cukier puder 4 łyżka
wiórki kokosowe 1 (różowe)

Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowa drożdzóweczka

Mleko podgrzewamy.Przygotowujemy większą miskę,bo ciasto wyrośnie. Wsypujemy mąkę, robiąc w środku dołek. Wlewamy mleko i wkruszamy drożdże.No około na mąkę wsypujemy cukier. Powoli zagniatamy drożdże z mlekiem i odrobiną mąki. Zasypujemy mąką, tylko trochę, by nie przydusić ciasta.Odstawiamy do podwójnego wyrośnięcia.Następnie dodajemy jajka,cukier waniliowy, margarynę, i zagniatamy.Gdy składniki się połączą, przykrywamy i odstawiamy na jakieś 30 min. do wyrośnięcia.
W między czasie przygotowujemy dwa budynie osobno,każdy na 0.5l. mleka.Studzimy.Gdy ciasto wyrośnie przekładamy na dużą blachę.Wlewamy najpierw jeden potem drugi budyń.
Z mąki,cukru, margaryny i wiórek zagniatamy tzw. posypkę, którą kruszymy na ciasto.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 50 min. do 180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marti
Marti 08.03.2013 08:30
Ciasto jest przepyszne.Mokre, takie jak lubię.Nie zapycha i swietnie pasuje do popołudniowej kawki.Polecam.
Laila2786 07.03.2013 11:51
hmm dla mnie bomba
ao_12 06.03.2013 21:04
pewnie smaczna taka drożdżówka, mniam
msmors 06.03.2013 13:15
bardzo ciekawy przepis
Janina 06.03.2013 13:13
bardzo pyszne
pestka 06.03.2013 12:50
wyśmienity deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak