Budyniowa drożdzóweczka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    60 dag
  • drożdże

    6 dag
  • cukier

    25 dag
  • cukier wanilinowy

    2 łyżka
  • margaryna

    20 dag
  • mleko 3,2%

    1.5 szklanka
  • jaja

    3 sztuka
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • budyń czekoladowy

    1 opakowanie
  • mleko

    1 litr
  • mąka pszenna

    0.5 szklanka
  • margaryna

    15 dag
  • cukier puder

    4 łyżka
  • wiórki kokosowe

    1 (różowe)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzewamy.Przygotowujemy większą miskę,bo ciasto wyrośnie. Wsypujemy mąkę, robiąc w środku dołek. Wlewamy mleko i wkruszamy drożdże.No około na mąkę wsypujemy cukier. Powoli zagniatamy drożdże z mlekiem i odrobiną mąki. Zasypujemy mąką, tylko trochę, by nie przydusić ciasta.Odstawiamy do podwójnego wyrośnięcia.Następnie dodajemy jajka,cukier waniliowy, margarynę, i zagniatamy.Gdy składniki się połączą, przykrywamy i odstawiamy na jakieś 30 min. do wyrośnięcia.
W między czasie przygotowujemy dwa budynie osobno,każdy na 0.5l. mleka.Studzimy.Gdy ciasto wyrośnie przekładamy na dużą blachę.Wlewamy najpierw jeden potem drugi budyń.
Z mąki,cukru, margaryny i wiórek zagniatamy tzw. posypkę, którą kruszymy na ciasto.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 50 min. do 180st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marti 08.03.2013 08:30
Ciasto jest przepyszne.Mokre, takie jak lubię.Nie zapycha i swietnie pasuje do popołudniowej kawki.Polecam.
Laila2786 07.03.2013 11:51
hmm dla mnie bomba
ao_12 06.03.2013 21:04
pewnie smaczna taka drożdżówka, mniam
msmors 06.03.2013 13:15
bardzo ciekawy przepis
Janina 06.03.2013 13:13
bardzo pyszne
pestka 06.03.2013 12:50
wyśmienity deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat