Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń żurawinowy z żurawiną suszoną i rodzynkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka ziemniaczana 3 łyżki
mleko 2% 600 ml
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń żurawinowy z żurawiną suszoną i rodzynkami

Kroki postępowania

1
Z 600 ml mleka odlewamy około 1/3 szklanki. Resztę mleka gotujemy w garnku.
Krok 1 - Budyń żurawinowy z żurawiną suszoną i rodzynkami foto
2
Do mleka w szklance dodajemy 3 płaskie łyżki maki ziemniaczanej oraz 7 łyżek syropu żurawinowego. Mieszamy.
Krok 2 - Budyń żurawinowy z żurawiną suszoną i rodzynkami foto
3
Rodzynki i żurawinę jeszcze przed wstawieniem mleka zalewamy gorącą wodą. Potem odsączamy.
Krok 3 - Budyń żurawinowy z żurawiną suszoną i rodzynkami foto
4
Gdy mleko w garnku zacznie się gotować dodajemy roztwór z mąką ziemniaczaną i syropem żurawinowym. Gotujemy.
Krok 4 - Budyń żurawinowy z żurawiną suszoną i rodzynkami foto
5
Następnie wsypujemy rodzynki i żurawinę. Mieszamy jeszcze przez chwilę.
Potem nalewamy budyń do salaterek.
Można dodać łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego.

Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 5 - Budyń żurawinowy z żurawiną suszoną i rodzynkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mira85 04.02.2013 16:01
Wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak