Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń z kaszy jaglanej z karmelizowanymi jabłkami.

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Budyń.

kasza jaglana 0,5 szklanki
woda 1 szklanka
mleko 1 szklanka
cukier trzcinowy 2 łyżeczki

Karmelizowane jabłka.

jabłka 2 sztuki
masło 1 łyżka
cukier trzcinowy 3 łyżki
rodzynki 1 garść
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń z kaszy jaglanej z karmelizowanymi jabłkami.

Kaszę przelewamy wrzątkiem, dzięki temu nie będzie ona gorzkawa po ugotowaniu. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy kaszę, gotujemy tak długo aż kasza się ugotuje i wciągnie całą wodę.
W tym czasie obieramy jabłka, kroimy je na kawałki i podsmażamy na patelni, dodając masło i cukier. Mieszamy jabłka, dodajemy rodzynki i przyprawiamy cynamonem, podsmażamy jakiś czas. Jabłka puszczą sok, cukier zbrązowieje i powstanie słodki syrop.
Gdy kasza się ugotuje wlewamy do niej mleko, dodajemy cukier i miksujemy całość blenderem do uzyskania jednolitej masy. Podajemy razem z jabłkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak