Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń z jeżynami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

melko 500 ml
mąka ziemniaczana 2 duże łyżki
żółtko jajek 1 szt
cukier 2 łyżki
jeżyny 20 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń z jeżynami

1/4 szklanki zimnego mleka (u mnie 2%) odlewamy do miseczki, wsypujemy mąką ziemniaczaną, dodajemy żółtko i dokładnie rozrabiamy (mieszamy by nie było grudek) Pozostałe mleko zagotowujemy z dodatkiem cukru. Zmniejszamy grzanie i wlewamy mleko z mąką ziemniaczaną, dokładnie mieszając. Cały czas gotując na wolniutkim ogniu przez około 3-4 minuty, ściągamy z ognia. Jeżyny myjemy, wrzucamy do blendera, rozdrabniamy na mus, następnie dodajemy budyń i dokładnie mieszamy całość, przelewamy do miseczki – podajemy na gorąco bądź na zimno wg uznania

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 11.09.2013 11:38
super deserek!
fotoviderek 10.09.2013 07:43
Świetny pomysł:)
Mniam 06.09.2013 09:11
Z jeżynami nigdy nie jadłam, ale podoba mi się taka wersja.
stokrotka 05.09.2013 22:23
smaczny i zdrowy deserek
Gracer 05.09.2013 21:13
domowy budyń najlepszy
kriko 05.09.2013 20:49
bardzo pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak