Budyń z dyni

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • puree z dyni

    1 szklanka
  • mleko

    1,5 szklanki
  • miód

    2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    1 kopiasta łyżka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do rondelka wlewamy szklankę mleka i dodajemy puree z dyni, mieszamy i gotujemy.

W pozostałym mleku ( pół szklanki ) mieszamy mąkę ziemniaczaną, gałkę i miód.

Teraz postępujemy jak przy gotowaniu tradycyjnego budyniu.
Na wrzącą mieszankę mleka z dynią, wlewamy powoli zawartość szklanki, ciągle mieszając do zgęstnienia.

Gotowy budyń przekładamy do naczynek, podajemy na ciepło, lub chłodzimy w lodówce. Smacznego.

NiePieprz.pl
Budyń z dyni jest idealnym deserem dla dzieci, gdyż posiada w sobie mnóstwo witamin i jest bez dodatku cukru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 18.09.2016 10:08
ciekawy pomysl na deser
Diana Rusiłowicz 10.09.2016 01:02
Pysznie wygląda.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat