Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń waniliowy z jagodami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 3,2% 300 ml
laska wanilii 1/2
cukier 2 łyżki
żółtko jajek 1
masło 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
dżem jagodowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń waniliowy z jagodami

Połowę mleka wlewamy do garnka z łyżką masłą i podgrzewamy. Połowę laski wanilii kroimy wzdłuż i wyjmujemy nasiona, tniemy na maleńkie kawałeczki i dodajemy do grzejącego się mleka.
Do drugiej połowy mleka dodajemy żółtko jajka, mąkę ziemniaczaną i cukier, miksujemy wszystko na jednolitą masę.
Gdy grzejące się mleko zacznie się gotować, dodajemy zmiksowane produkty, cały czas mieszając, po chwili wszystko zgęstnieje i cały czas mieszamy aby rozprowadzić ewentualne grudki. Gdy budyń ponownie się zagotuje, zdejmujemy go z ognia i jeśli są jeszcze grudki, nadal mieszamy aż ich nie będzie.
Budyń przekładamy do miseczek lub pucharków i na wierzch kładziemy po łyżce dżemu jagodowego. Można ozdobić listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 28.08.2015 11:05
Domowy najlepszy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak