Budyń waniliowy na żółtkach i ksylitolu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    500 ml
  • pasta z wanilii

    do smaku
  • ksylitol

    do smaku
  • skrobia kukurydziana

    40 g
  • masło

    50 g
  • żółtka

    3-4 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować 400 ml mleka z dodatkiem masła i ksylitolu..
W pozostałym mleku rozpuścić pastę waniliową, skrobię oraz żółtka.
Na gorące mleko (zdjęte z palnika) wlać zawiesinę i szybko mieszając doprowadzić do ponownego zawrzenia i zgęstnienia.
Salaterki oblać zimną wodą i napełnić gorącym budyniem. Odstawić do przestygnięcia. Podawać na ciepło albo po schłodzeniu.
Habibi
Budyń podalam na zimno posypany słonecznikowym krokantem i polany czekoladową polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
justynkag 21.03.2017 06:51
Super deser dla małych i dużych :)
Róża1 20.03.2017 21:40
Wspaniały deserek !!!!!!!!!!!!!
Bożena Matuszczyk 20.03.2017 19:27
Smakowity i ślicznie podany.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat