Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń marchewkowy, domowy i bez glutenu

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2 szkl
marchewka 1 średnia
skrobia kukurydziana 1,5 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier trzcinowy 2 łyżki
cynamon Prymat szczypta

Porada

Wierzch budyniu można udekorować startą marchewką.

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń marchewkowy, domowy i bez glutenu

Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę - im mniejsza kostka tym szybciej marchewka zmięknie podczas gotowania. Do garnka przekładamy marchewkę i cukier. Wlewamy 1,5 szklanki mleka i opcjonalnie dodajemy cynamon. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 20-30 minut. Kiedy marchewka będzie już wystarczająco miękka, garnek zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera miksujemy marchewkę i na krem. Garnek ponownie stawiamy na małym gazie. W pozostałej 1/2 szklanki mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną i skrobię kukurydzianą. Mieszankę wlewamy do marchewkowego musu i energicznie mieszamy aż do powstania gładkiego budyniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 22.10.2015 08:30
Fajny pomysł - takiego budyniu jeszcze nie jadłam:)
W poszukiwaniu inspiracji 21.10.2015 18:01
Mniam pychotka :) Kiedyś można było dostać w sklepach kisiel marchewkowo-pomarańczowy, który uwielbiałam. Ten budyń wygląda bardzo smacznie, na pewno spróbuję go przygotować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak