Budyń czekoladowy domowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    300 ml
  • mąki ziemniaczanej

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    1
  • śmietanki 30%

    100 ml
  • mlecznej czekolady

    100 g
  • cukru

    1-2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę połam, zalej śmietanką, rozpuść na parze. 100 ml mleka połącz z mąką i żółtkiem.Resztę mleka zagotuj z cukrem, wlej rozpuszczoną czekoladę, a po chwili pozostałe mleko z mąką ziemniaczaną. Gotuj do zgęstnienia na maleńkim ogniu, cały czas mieszając.Budyń podawaj przestudzony i posypany płatkami migdałowymi i żurawiną

Dodatkowo:
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżka kandyzowanej żurawiny

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat