Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buchta

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 3 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
mleko 1 szklanka
cukier 1 łyżka
mąka 30 dag
margaryna 10 dag
DODATKOWO:
ser biały 30 dag
jajko 3 sztuki
cukier 15 dag
margaryna 15 dag
budyń śmietankowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Buchta

Drożdże pokruszyć do naczynia, w którym jest niewielka ilość mleka. Następnie do dużej osobnej miski dać mąkę, zrobić dziurkę, wlać rozrobione drożdże, jajko, żółtka i cukier. Na koniec dodać resztę mleka i wyrabiać ręką. W między czasie roztopić margarynę. Ciepłą dać pod koniec wyrabiania. Wyrabiać, aby ciasto odstawało od ręki. Dać pod ściereczkę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ser zmielić. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodawać zmielony ser i budyń. Pod koniec dodać ubita pianę z białek. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę, na to położyć ser i włożyć do piekarnika. Piec w 180 st. przez ok. 55 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak