Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bucatini alla puttanesca z cukinią, oliwkami i tuńczykiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 500g Bucatini
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
tuńczyk kawałki w oleju 1 puszka
pomidory krojone z puszki 2 puszki
oliwki zielone 100 g
anchois 5 filecików
cukinia 1 młoda
czosnek 3 ząbki
zioła włoskie
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Cebula suszona Prymat

Porada

Do sosu putanesca Włosi dodają solone kapary, ale jeśli ktoś ich nie lubi, może poprzestać na zielonych oliwkach - można je też zastąpić czarnymi lub użyć po połowie czarnych i zielonych, gdyż znacznie różnią się smakiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Bucatini alla puttanesca z cukinią, oliwkami i tuńczykiem

Kroki postępowania

1
Do garnka przełożyć zawartość obu puszek tuńczyka - razem z zalewamą i olejem, a także posiekane fileciki anchois.
Krok 1 - Bucatini alla puttanesca z cukinią, oliwkami i tuńczykiem foto
2
Wlać zawartość obu puszek z krojonymi pomidorami i postawić garnek na średnim płomieniu, aby całość się mocno podgrzała.
Krok 2 - Bucatini alla puttanesca z cukinią, oliwkami i tuńczykiem foto
3
Pora pokroić w krążki i dodać do garnka.
Krok 3 - Bucatini alla puttanesca z cukinią, oliwkami i tuńczykiem foto
4
Dusić kilka minut pod pokrywką. Następnie wsypać nieco pieprzu i łyżeczkę ziół włoskich (ja dodaję też odrobinkę przyprawy warzywnej).
Krok 4 - Bucatini alla puttanesca z cukinią, oliwkami i tuńczykiem foto
5
W międzyczasie zetrzeć cukinię na największych oczkach tarki i dodać do sosu (ja szatkuję ją w paseczki). Wymieszać i dusić bez pokrywki, aby odparował nadmiar płynu, a sos zgęstniał.
Krok 5 - Bucatini alla puttanesca z cukinią, oliwkami i tuńczykiem foto
6
Następnie pokroić w krążki oliwki, dodać do całości i dusić nie dłużej, niż 5 minut, aby się nie rozpadły.
Krok 6 - Bucatini alla puttanesca z cukinią, oliwkami i tuńczykiem foto
7
Zagotować osoloną wodę w dużym garnku i włożyć makaron bucatini - ugotować al dente.
Krok 7 - Bucatini alla puttanesca z cukinią, oliwkami i tuńczykiem foto
8
Zupełnie na końcu, kiedy sos jest już gęsty, doprawiam go odpowiednią ilością soli morskiej, pieprzem oraz granulowaną suszoną cebulą.
Krok 8 - Bucatini alla puttanesca z cukinią, oliwkami i tuńczykiem foto
9
Odcedzony makaron natychmiast połączyć z sosem - odawać od razu po przygotowaniu.

Sosów z owocami morza nie posypuje się startym serem.
Krok 9 - Bucatini alla puttanesca z cukinią, oliwkami i tuńczykiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 29.10.2014 08:50
Miłośnikom tuńczyka, pomidorów i oliwek z pewnością posmakuje :) To ostatnio ulubiony sos mojego męża :)
mysza75 28.10.2014 17:02
fajny makaron z tuńczykiem
R'n'G Kitchen 28.10.2014 12:43
Musi być rewelacyjny. Uwielbiam makaron z tuńczykiem :)
wyattearp 28.10.2014 12:25
super przepis
wwwiolka 28.10.2014 10:38
Bardzo ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak