Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzoskwiniowy ślimaczek

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 sztuki
cukier 15 dag
cukier waniliowy 16 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 15 dag
sok z cytryny 2 łyżki
dżem brzoskwiniowy 1 słoik

Masa;

śmietana 30% 400 ml
serek homogenizowany waniliowy 300 g
cukier puder 3-4 łyzki
sok z cytryny 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 czubate łyżeczki

wierzch

brzoskwinie
galaretka brzoskwiniowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowy ślimaczek

Kroki postępowania

1
Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy mikserem, wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i mieszamy szpatułką aż do połączenia, wylewamy ciasto na dwie blaszki o wym 25/34 cm wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika pieczemy 8-10 minut,
Krok 1 - Brzoskwiniowy ślimaczek foto
2
ciepłe ciasto zawijamy w roladki, zostawiamy do wystygnięcia. Zimne rozwijamy smarujemy dżemem brzoskwiniowym , ponownie rolujemy, odstawiamy na 2-3 godziny, po czym kroimy w centymetrowe plastry
Krok 2 - Brzoskwiniowy ślimaczek foto
3
Boki i spód tortownicy o wym 22 cm wykładamy brzoskwiniowymi ślimaczkami.
Krok 3 - Brzoskwiniowy ślimaczek foto
4
Masa: Śmietanka i serek powinny być dobrze schłodzone-prosto z lodówki, Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, do uzyskania płynnej masy. Śmietanę kremówkę ubijemy na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, dodajemy serek miksujemy wlewając powoli ostudzoną ale płynną żelatynę, Masę wylewamy na ślimaczki w tortownicy, wierzch wygładzamy.
Krok 4 - Brzoskwiniowy ślimaczek foto
5
Brzoskwinie obieramy ze skórki kroimy w grubą kostkę, układamy na masie śmietanowej, zalewamy tężejąca galaretką brzoskwiniową przygotowaną wcześniej wg wskazówki na opakowaniu. Wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki. Smacznego!
Krok 5 - Brzoskwiniowy ślimaczek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 20.07.2015 09:31
super ciacho !!!!!!!!!!!
Poison1988 20.07.2015 08:32
aż ślinka leci :)
Benita 19.07.2015 23:07
Ciasto na szóstkę z plusem.
monikaT83 19.07.2015 22:46
Agatka prześliczny ten ślimaczek:)
Mama niejadka 19.07.2015 21:08
Super ślimaczek :)
Wiktoria29 19.07.2015 20:49
bardzo ładnie wygląda chętnie bym zrobiła taki
ania2610 19.07.2015 18:25
wspaniale wygląda!
Maridka19 19.07.2015 16:32
Pyszne ciasto
mirosława4 19.07.2015 16:06
zjadłabym kawałek
Gracer 19.07.2015 14:24
ile razy widzę to ciasto ty razy mam na nie ochotę
Ania96 19.07.2015 13:40
zjadłabym chociaż jedną porcję takiego ciasta :)
Aleksandra/Olcia 19.07.2015 12:59
ale apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak