Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowy przekładaniec
Kroki postępowania
Przygotowanie biszkoptu makowego: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy cukier i ubijamy dalej. Powinna powstać biała i błyszcząca piana. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej. Dodajemy przesianą mąkę oraz na końcu mak.
Przekładamy masę do blaszki o długości max. 25 cm i pieczemy placek przez 25 minut w temperaturze 170 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Dzielimy na dwa placki.
Przygotowanie placka białego: Ubijamy białka z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Dodajemy mąkę. Masę przekładamy do tej samej blaszki, w której był pieczony placek makowy.
Pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni. Wyjmujemy go i chłodzimy. Powinny nam powstać dwa placki makowe po podziale i jeden biały.
Przygotowanie masy brzoskwiniowej: Odsączamy brzoskwinie z soku i kroimy je w małą kostkę.
Sok wstawiamy na palnik i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy anyż, cukier i gotujemy przez chwilę.
Przygotowanie masy budyniowej: 1/2 litra mleka odlewamy do rondla dodajemy cukier i gotujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń. Dodajemy do gorącego mleka. Energicznie mieszając gotujemy budyń, a potem go studzimy. Masło ucieramy na puszysto z cukrem. Dodajemy po porcji budyniu i ukręcamy mikserem. Gdy masa jest biała i odchodzi od miksera to przerywamy.
W blaszce układamy placek makowy, wykładamy 1/3 masy brzoskwiniowej, następnie 1/2 masy białej i znów 1/2 pozostałej już masy brzoskwiniowej. Układamy placek biały, wykładamy resztę brzoskwiń, kładziemy placek makowy i resztę masy białej.
Dekoracja: W śmietanie rozpuszczamy czekoladę, gdy ostygnie wylewamy na ciasto. Posypujemy płatkami migdałowymi i gwiazdkami anyżu. Chłodzimy.