Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzoskwiniowy przekładaniec

3.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Placek makowy:

mak 3/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
jajko 6 sztuk
cukier 3/4 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Dekoracja:

jajko 2 sztuki
śmietana kremówka 3/4 szklanki
czekolada mleczna 2 tabliczki
płatki migdałowe 3/4 szklanki
anyż gwiazdki 15 sztuk
woda 3/4 szklanki

Masa brzoskwiniowa:

galaretka pomarańczowa 2 sztuki
brzoskwinie w puszce 1 puszka
anyż 3 gwiazdki
budyń śmietankowy 1 sztuka
cukier 4 łyżki

Masa budyniowa

budyń śmietankowy 1 sztuka
mleko 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
masło 1 kostka

Placek biały:

jajko 5 sztuk
cukier waniliowy 16 gramów
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowy przekładaniec

Kroki postępowania

1

Przygotowanie biszkoptu makowego: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy cukier i ubijamy dalej. Powinna powstać biała i błyszcząca piana. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej. Dodajemy przesianą mąkę oraz na końcu mak.

Przekładamy masę do blaszki o długości max. 25 cm i pieczemy placek przez 25 minut w temperaturze 170 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Dzielimy na dwa placki.

Krok 1 - Brzoskwiniowy przekładaniec foto
2

Przygotowanie placka białego: Ubijamy białka z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Dodajemy mąkę. Masę przekładamy do tej samej blaszki, w której był pieczony placek makowy.

Krok 2 - Brzoskwiniowy przekładaniec foto
3

Pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni. Wyjmujemy go i chłodzimy. Powinny nam powstać dwa placki makowe po podziale i jeden biały.

Krok 3 - Brzoskwiniowy przekładaniec foto
4

Przygotowanie masy brzoskwiniowej: Odsączamy brzoskwinie z soku i kroimy je w małą kostkę.

Krok 4 - Brzoskwiniowy przekładaniec foto
5

Sok wstawiamy na palnik i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy anyż, cukier i gotujemy przez chwilę. 

Krok 5 - Brzoskwiniowy przekładaniec foto
6
Dodajemy galaretki i mieszamy. Budyń rozpuszczamy w 3/4 szklanki zimnej wody, dodajemy do masy galaretkowej. Gotujemy na małym ogniu aż masa będzie gęsta, dodajemy brzoskwinie. Zdejmujemy z ognia i chłodzimy, wyjmujemy anyż.
Krok 6 - Brzoskwiniowy przekładaniec foto
7

Przygotowanie masy budyniowej: 1/2 litra mleka odlewamy do rondla dodajemy cukier i gotujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń. Dodajemy do gorącego mleka. Energicznie mieszając gotujemy budyń, a potem go studzimy. Masło ucieramy na puszysto z cukrem. Dodajemy po porcji budyniu i ukręcamy mikserem. Gdy masa jest biała i odchodzi od miksera to przerywamy.

W blaszce układamy placek makowy, wykładamy 1/3 masy brzoskwiniowej, następnie 1/2 masy białej i znów 1/2 pozostałej już masy brzoskwiniowej. Układamy placek biały, wykładamy resztę brzoskwiń, kładziemy placek makowy i resztę masy białej.

Dekoracja: W śmietanie rozpuszczamy czekoladę, gdy ostygnie wylewamy na ciasto. Posypujemy płatkami migdałowymi i gwiazdkami anyżu. Chłodzimy.

Krok 7 - Brzoskwiniowy przekładaniec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 15.02.2016 21:59
świetnie wygląda
Poison1988 09.12.2015 08:09
aż ślinka leci :)
irenka 08.12.2015 20:03
ale ciacho,rewelacja, musi być przepyszne
ania2610 08.12.2015 12:14
wspaniałe ciasto, ile smaków!
monika141 08.12.2015 12:08
świetne ciacho
Małgorzata Pin 08.12.2015 11:27
Idealnie w każdym calu.
berys18 08.12.2015 11:03
wspaniale wygląda
bietka 08.12.2015 10:36
smaczne ciacho :)
slodkieniebo 08.12.2015 09:48
Mega kolorowy!
Mniam 08.12.2015 09:47
Lubię takie ciasta, a to wygląda wspaniale :)
marenka 08.12.2015 09:34
wygląda rewelacyjnie i na pewno też tak smakuje
gusia1000 08.12.2015 00:41
Ciasto na medal.
Ada-Gaba 07.12.2015 23:23
Super ciasto
Iwusia 07.12.2015 23:10
bardzo smakowicie wygląda
Wiesława1 07.12.2015 21:40
Pyszna propozycja
Madzai 07.12.2015 21:33
Pysznie wygląda, nic tylko zjeść!
Renataj 07.12.2015 21:28
Lubię takie przekładańce: miks smaków zamknięty w jednym cieście - Pycha.
Babeczka35 07.12.2015 21:27
Super ciasto:)
sliwka 07.12.2015 20:44
Cudowne ciasto;))
Kolorowa 07.12.2015 20:35
ciekawe ciacho ;)
monikaT83 07.12.2015 20:16
O ja Cię! Ale cudo! Aż żal jeść
MałaMi89 07.12.2015 20:12
Wygląda super zjawiskowo ;) mogę kawałeczek? ;)
Stenka 07.12.2015 19:57
pięknie wygląda
gosia1988 07.12.2015 19:49
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak