Przepis i sposób przygotowania na: BRZOSKWINIOWIEC – SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I GALARETKĄ
CIASTO:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie wsypujemy po łyżce cukru.
Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao – mieszamy za pomocą drewnianej łyżki., a następnie wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 20 min/ 180C, studzimy.
MASA:
Brzoskwinie odsączamy , 3 sztuki odkładamy do dekoracji, resztę kroimy w kostkę.
1 galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, studzimy.
Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier puder.
Nie przerywając ubijania dodajemy zmielony twaróg, a na koniec wlewamy chłodną galaretkę – mieszamy.
Dodajemy pokrojone brzoskwinie, a następnie wylewamy na upieczony biszkopt.
Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Dekorujemy pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami i zalewamy lekko tężejącą drugą galaretką rozpuszczoną w 1,5 szkl gorącego syropu z brzoskwiń.
Odstawiamy na noc do lodówki.