Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BRZOSKWINIOWIEC - biszkopt z masą brzoskwiniowo-kokosową

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 8 szt
mąka 2 szkl
cukier 1,5 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa
kokos 200 g
brzoskwinie 1 puszka
żółtko jajek 2 szt
cukier 3/4 szkl
cukier wanilinowy 1 szt
margaryna 1 kostka
wódka 4 kieliszki

Przepis i sposób przygotowania na: BRZOSKWINIOWIEC - biszkopt z masą brzoskwiniowo-kokosową

Pieczemy biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek Dodajemy do nich 4 łyżki wrzącej wody. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie cukier i mieszamy z 3 minuty. Na koniec mąkę proszek i czekoladę pokrojona w kostkę. Wszystko mieszamy i pieczemy. Gdy ostygnie przekrawamy na pół.
MASA: Żółtka, cukier i cukier waniliowy mieszamy na parze. Dajemy do wystygnięcia. Margarynę mieszamy dodajemy po łyżce ostudzonej masy i mieszamy. Dodajemy wódkę i szybko mieszamy. Brzoskwinie dobrze odsączamy i kroimy w kostkę. I dodajemy do masy, dodajemy również kokos i wszystko mieszamy. Troszkę masy bez dodatków można zostawić na wierzch. Przekładamy biszkopty. Wierzch ciasta dekorujemy wg uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiek 15.09.2012 21:09
lubię słodkości, a to ciacho wygląda pysznie
Paweł10 30.07.2012 14:38
do kawki w sam raz ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak