Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowa szachownica
Kroki postępowania
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka, mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy na formę 25/36 pieczemy do 30 minut w 180 stopniach.
Ciasto ciemne:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka, mąki proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy. Wylewamy na formę 25/36 pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. Studzimy i wykrawamy w nim kółka kieliszkiem.
Z mleka, cukru, mąk, gotujemy krem. Studzimy. Ucieramy z margarynami i dzielimy na pół do jednej części dodajemy kakao.
Masa brzoskwiniowa:
Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Galaretkę rozrabiamy w 0,5 szklanki wrzątku. Dodajemy tężejącą do gotowej śnieżki i ubijamy chwilkę.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy i część kroimy w kosteczkę a pozostałe w plasterki.
Ciasto jasne- masa z kakao- ciemne ciasto z dziurkami