Brzoskwinie zapiekane w winie.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brzoskwinie

    4 szt
  • płatki migdałowe

    50 gram
  • mięta liście

  • żółtko jaja

    2 szt
  • cukier

    2 łyżki
  • wino białe deserowe

    1/2 szkl
  • masło

    2 łyżki
  • ciasteczka korzenne

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brzoskwinie sparz, obierz ze skórki, przekrój i usuń pestkę. Do rondla daj 1 łyżkę masła i cukru, dodaj migdały i lekko upraż. Ciasteczka pokrusz. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj uprażone migdały i pokruszone ciasteczka. Polówki brzoskwiń ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, masą napełnij miejsca po pestce. Owoce skrop winem, resztę wina wlej na dno naczynia.
Piecz 25-30 minut w temperaturze 180*C. aż skorupka nadzienia będzie złocista. Udekoruj miętą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 27.04.2017 09:49
pysznie u Ciebie
Klausia 03.03.2016 20:45
w jakimś soku też pewnie byłyby spoko :)
Izabela28 07.06.2015 13:31
fajny pomysł:)
Klausia 24.02.2015 19:06
brzmi intrygująco :)
Granita 13.09.2014 21:33
ciekawy pomysł
Grażyna13 23.08.2014 20:00
Ale bym zjadła :)
IwonaKa 12.08.2014 15:59
takiego deseru jeszcze nie jadłam,na pewno smaczny
Grażyna13 03.08.2014 21:30
Co za pyszności :)
Dorian 27.06.2014 01:02
pyszna przekaska
gusia1000 25.05.2014 14:06
Ciekawy deser, nigdy tego nie jadłam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat