Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
brzoskwine
2-3 kg -
cukier kryształ
1/2 kg -
woda
1 litr
Sposób przygotowania
Każdą brzoskwinię przekrawamy na pół i usuwamy pestkę.
Obrane połówki brzoskwiń układamy w słoikach (litrowych lub półlitrowych). Układamy je dość ciasno, ale nie ugniatamy.
Cukier rozpuszczamy w wodzie i zagotowujemy, od momentu zagotowania syrop trzymamy (na małym ogniu) w stanie wrzenia przez ok 15 min, po czym gorącym zalewamy brzoskwinie, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 20 minut.
Po upłynięciu około miesiąca możemy otwierać i się delektować smakiem. Super dodatek do ciast i deserów :)
Komentarze (18)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (8)