Brzoskwinie w syropie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brzoskwine

    2-3 kg
  • cukier kryształ

    1/2 kg
  • woda

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brzoskwinie obieramy ze skórki. Świetnym sposobem na łatwe jej usuniecie jest wrzucenie owoców na ok 2 min do wrzątku, dzięki czemu z łatwością ściągniemy skórkę.
Każdą brzoskwinię przekrawamy na pół i usuwamy pestkę.
Obrane połówki brzoskwiń układamy w słoikach (litrowych lub półlitrowych). Układamy je dość ciasno, ale nie ugniatamy.

Cukier rozpuszczamy w wodzie i zagotowujemy, od momentu zagotowania syrop trzymamy (na małym ogniu) w stanie wrzenia przez ok 15 min, po czym gorącym zalewamy brzoskwinie, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 20 minut.

Po upłynięciu około miesiąca możemy otwierać i się delektować smakiem. Super dodatek do ciast i deserów :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malgorzata549 25.06.2016 14:11
super zwłaszcza w zimie
Motorek 02.01.2014 09:33
bardzo dobre
IwonaKa 14.12.2013 10:16
uwielbiam takie brzoskwinie
gacopierz23 02.12.2013 21:25
dobre do ciast
Janina 23.11.2013 21:45
Baerdzo lubię takie owoce;)
Krystyna32 22.11.2013 08:39
pyszne zapasy
Wafelek2601 21.11.2013 18:22
Dla mnie super
Dorian 20.11.2013 18:00
pyszne zapasy
okrysia 11.11.2013 10:04
SMACZNE TO!
romanrafal 10.11.2013 11:49
super brzoskwinki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat