Bryzol z pieczarkami i jajkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kotlety schabowe

    3 szt
  • jajko

    3 szt
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • pieprz

    1/2 łyżeczki
  • cebula

    2 szt
  • olej do smażenia

    3 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • pieczarki

    10 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso opłukać, osuszyć i lekko rozbić na deseczce, posolić, posypać pieprzem (można przyprawić rozgniecionym czosnkiem). Obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Przykryć i pozostawić w cieple. Cebule pokroić w kostkę a pieczarki w plasterki. Na innej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i zrumienić cebulę, dodać pieczarki, przyprawić solą i pieprzem, smażyć do odparowania wody. W miedzy czasie na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła wbić jajka delikatnie żeby się nie rozlały, posypać solą i usmażyć jajka sadzone. Teraz składamy nasz bryzol. Mięso dajemy na talerz, na nie układamy warstwę pieczarek z cebulą, całość przykrywamy jajkiem. Posypujemy zieleniną np posiekaną dymką i grubo zmielonym pieprzem. Bryzol najlepiej podawać z ziemniakami i dowolną surówką lub sałatką. Ja podałam z miksem sałat polanych sosem z pieczenia mięsa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dwa pokoje z kuchnią 10.04.2012 23:30
dobrze brzmi, szkoda ze ja nie moge grzybów, ale mój R. lubi i pewnie chętnie zje taki obiadek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat