Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bryndzowe haluszki

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
pszenna mąka 300 g
smalec 30 g
sól 3 łyżki
bryndza 250 g
słonina 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bryndzowe haluszki

1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. dodajemy sól i mąkę. Całość zagniatamy do momentu, aż uzyskamy jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na 3 godziny do lodówki. W międzyczasie słoninę (boczek) kroimy w kosteczkę i wytapiamy skwarki.
2. Do ziemnego ciasta dodajemy smalec oraz pokruszoną bryndzę. Całość zagniatamy raz jeszcze by wszystkie składniki dobrze się połączyły.
3. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Z ciasta odrywamy małe kluseczki i partiami gotujemy. Średni czas gotowania to 2- 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
4. Ugotowane haluszki krasimy skwarkami i dekorujemy kawałkami bryndzy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 25.11.2012 11:44
Oj, to musi być pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak