Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselki zapiekane pod camembertem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

brukselka 10 główek
cebula 0,5 sztuki
czosnek 4 ząbki
skórka z cytryny 0,5 łyżeczki
camembert 6 plasterków
oliwa
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselki zapiekane pod camembertem

Zagotować wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucić brukselki i gotować na małym ogniu przez około 20 min. Odcedzić i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
W tym czasie pokroić w kostkę cebulkę i w plasterki czosnek. Zeszklić razem ze startą skórką z cytryny na oliwie z oliwek na patelni i pod koniec dodać brukselkę, lekko przemieszać i zciągnąć z ognia. Umieścić w naczynku żaroodpornym, posypać solą morską i pieprzem. Przykryć plasterkami camemberta i wstawić do nagrzanego na 220 stopni piekarnika na 10 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 30.12.2012 00:10
Nie przepadam za brukselką, ale ta wersja bardzo mnie kusi :)
caralajna 16.12.2012 08:24
wspaniała prezentacja, pyszne smaki, chyba sobie zrobię :)
anja3107 14.12.2012 21:14
ekstra
Kasnaj 14.12.2012 21:06
ale bajecznie wyglądają !
V_kuchareczka 14.12.2012 20:07
super
Zdzisław 14.12.2012 19:55
nie jadłem tak brukselki
maciek7 14.12.2012 19:44
pycha
Bogusiaz 14.12.2012 19:33
bardzo ciekawy pomysł
Noruas 14.12.2012 19:24
fajny pomysł na brukselkę, ja uwielbiam łączyć z sosem serowym
mufinka79 14.12.2012 19:09
Uwielbiam brukselkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak