odc. 33 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 33: Cykoria karmelizowana z szynką i orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cykoria

    4 szt.
  • szynka parmeńska

    4 plastry
  • masło

    100 g
  • cytryna

    1/2 szt.
  • mąka

    100 g
  • orzechy włoskie

    50 g
  • orzechy laskowe

    50 g
  • olej orzechowy

    50 ml
  • ocet winny czerwony

    50 ml
  • cukier

    75 g
  • Koperek suszony Prymat

  • Kminek cały Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 33: Cykoria karmelizowana z szynką i orzechami foto
Cykorie delikatnie wydrążamy z twardych końcówek.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 33: Cykoria karmelizowana z szynką i orzechami foto
W garnku wlewamy zimną wodę z sokiem z cytryny, dodajemy do wody mąkę i dokładnie mieszamy. Do wody wkładamy cykorie dodajemy cukier i wstawiamy na ogień. Możemy też do garnka dołożyć połówkę cytryny z której wycisnęliśmy sok. Do garnka wkładamy mniejszą pokrywkę, która delikatnie dociśnie pływające po wierzchu cykorie i zanurzy je w wodzie. Cykorie gotujemy. Po ugotowaniu wyjmujemy cykorie i wkładamy do miski z zimną wodą.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 33: Cykoria karmelizowana z szynką i orzechami foto
Część szynki parmeńskiej kroimy w grube paski. Drugą cześć szynki w plastrach blanszujemy, sparzamy w gorącej wodzie po gotowanej cykorii. Sparzoną szynkę odkładamy na talerz.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 33: Cykoria karmelizowana z szynką i orzechami foto
Masło rozpuszczamy na patelni. Układamy na rozgrzanej patelni cykorie żeby je karmelizować. Dosypujemy na patelnie cukier, orzechy laskowe i włoskie. Dolewamy ocet winny. Doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem Prymat i koperkiem suszonym.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 33: Cykoria karmelizowana z szynką i orzechami foto
W misce mieszamy ze sobą olej orzechowy i ocet winny. Sos z patelni wlewamy do miski z olejem orzechowym i octem winnym, dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy blanszowane plastry szynki, a na nich układamy cykorię. Cykorię polewamy sosem.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 33: Cykoria karmelizowana z szynką i orzechami foto
Na wierzch układamy kilka pasków szynki i podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat