Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselka zasmażana z boczkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brukselka 400 gram
boczek wędzony 150 gram
masło 2-3 łyżki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki (czubate)
sól i pieprz

Porada

Tak przyrządzona idealnie smakuje na ciepło - jako przystawka lub dodatek do dania głównego.

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka zasmażana z boczkiem

Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, umyć i przekroić na połówki.
Następnie zalać mlekiem i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, aby pozbyć się goryczy).
Odcedzoną zalać wodą i podgotować 5 minut w lekko osolonej wodzie.
Kapustkę odcedzić i opłukać bardzo zimną wodą (nie utraci koloru).
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z drobno posiekaną cebulą.
Wrzucić brukselkę i przemieszać.
Po 5 minutach przecisnąć przez praskę czosnek, dodać masło i bułkę tartą.
Dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać na ciepło jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 09.11.2017 23:27
Fajne danie.
Bożena Matuszczyk 06.11.2017 23:23
Smaczna i kusząca brukselka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak