Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselka z pieczarkami z patelni

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

brukselka 25 dag
pieczarki 25 dag
ogórek kiszony 3 szt
keczup łagodny 2 łyżki
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
żółty ser starty 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka z pieczarkami z patelni

Kroki postępowania

1
Brukselkę oczyszczamy z zewnętrznych liści, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente. Odcedzamy.
Krok 1 - Brukselka z pieczarkami z patelni foto
2
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i podsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle. Oprószamy solą, pieprzem i mieloną papryką. / Do nadania bardziej wyrazistego smaku do pieczarek możemy dodać czosenk lub cebulę/
Krok 2 - Brukselka z pieczarkami z patelni foto
3
Do pieczarek dodajemy brukselkę /większe "okazy" możemy przekroić na pół/i smażymy do miękkości.
Krok 3 - Brukselka z pieczarkami z patelni foto
4
Na koniec dodajemy pokrojone kiszone ogórki, keczup i doprawiamy do smaku. /Zamiast keczupu w okresie letnim możemy dodać zmiksowanego dużego pomidora/ Smażymy jeszcze ok 5 min.
Krok 4 - Brukselka z pieczarkami z patelni foto
5
Po nałożeniu na talerze posypujemy startym żółtym serem. Możemy podawać z ryżem lub pieczywem.
Krok 5 - Brukselka z pieczarkami z patelni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 21.01.2014 08:53
super przepis
Magula 21.01.2014 08:00
Ciekawy przepis
pajbek 21.01.2014 05:08
Fajny pomysł :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak