Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselka w sosie paprykowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brukselka 800 g
cebula 1 szt
wędlina 250 g cienkiej kielbasy
czosnek 1 ząbek
masło 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 lekko zaokrąglona łyżka
bulion 500 ml
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
śmietana 18 proc 4 łyżki
sól i pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat
cukier 1/2 łyżeczki

Porada

Potrawę najlepiej przygotować trochę wcześniej, aby smaki się "przegryzły", a potem tylko podgrzać.

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka w sosie paprykowym

Brukselkę obrać z wierzchnich listków, umyć, ponacinać głąby na krzyż, aby się równomiernie ugotowała. Sparzyć wrzątkiem, w ten sposób pozbędziemy się goryczki.
Cebulę i czosnek obrać, umyć i drobno posiekać.
Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w plasterki.
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem i kiełbasą, dodać osączoną brukselkę, wlać gorący rosół. Doprowadzić szybko do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem.
Śmietanę wymieszać z mąką i papryką słodką, zaciągnąć nią sos, zagotować, doprawić solą cukrem i ostrą papryką.
Podawać z pieczywem lub z ziemniakami z wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 05.05.2017 15:38
Uwielbiam :D
hanbes 28.01.2017 07:08
Świetny pomysł, akurat szukałem przepisu na dzisiaj a że uwielbiam brukselkę to: "wchodzę w to"!
benka 04.01.2017 09:19
Dziękuję , warto jeść brukselkę, bo to skarbnica witamin i minerałów.
Renataj 03.01.2017 23:24
Apetyczny pomysł na brukselkę, którą uwielbiam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak