Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselka smażona w cieście

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brukselka 285 gram
sól 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki
jajko 2
mąka 1,5 łyżki
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
przyprawa uniwersalna Kucharek
Papryka ostra mielona Prymat
olej do smażenia
majonez 1 łyżka
ketchup łagodny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka smażona w cieście

Kroki postępowania

1
Z brukselki obieramy pierwsze liście, płuczemy ją.
Krok 1 - Brukselka smażona w cieście foto
2
Następnie gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
Krok 2 - Brukselka smażona w cieście foto
3
W wysokim naczyniu mieszamy jajka z mąką i mąką ziemniaczaną. Przyprawiamy przyprawą uniwersalną i ostrą papryką. Powstałą masę wlewamy do miseczki.
Krok 3 - Brukselka smażona w cieście foto
4
W cieście maczamy brukselki.
Krok 4 - Brukselka smażona w cieście foto
5
Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż się zrumieni. (ja smażyłam we frytkownicy)
Krok 5 - Brukselka smażona w cieście foto
6
W małej miseczce mieszamy majonez z ketchupem. Powstały sos wykładamy na mały talerzyk, który układamy na większym talerzu. Wokół talerza z sosem układamy usmażoną brukselkę.
Krok 6 - Brukselka smażona w cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 07.01.2017 14:09
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak