Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brownie z truskawkami i solonymi migdałami (bezglutenowe)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

czekolada gorzka 200 g
jajko 4 szt
cukier 3 łyżka
orzechy posiekane 1/2 szklanka
masło 2 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka gryczana 1/3 szklanka

ponadto

truskawki 10 szt
migdały 15 szt

Porada

( moje było gotowe w 21 minut), sprawdzam drewnianym patyczkiem, powinno pozostać nieco wilgotne w środku choć bez śladów surowego ciasta na patyczku.

Przepis i sposób przygotowania na: Brownie z truskawkami i solonymi migdałami (bezglutenowe)

Przygotowanie

Jajka w temperaturze pokojowej miksuję z cukrem na jasną i puszystą masę. Czekoladę łamię na mniejsze kawałki umieszczam w misce z masłem. Następnie rozpuszczam w mikrofali przez 20 sekund, każdorazowo robiąc przerwę na mieszanie składników, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Ciepłą masę czekoladową dodaję do jajek, miksuję do połączenia składników. Składniki sypkie dodaję na końcu, ponownie miksuję. Brownie przelewam na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Truskawki myję, osuszam i odcinam szypułki. Pokrojone na połówki truskawki układam na wierzch ciasta lekko dociskając, posypuję wcześniej posiekanymi migdałami. Piekarnik nagrzewam do temperatury 160 °C. Ciasto piekę przez 20-25 minut Wystudzone ciasto kroję na kawałki.

Smacznego,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 23.07.2016 08:41
Wygląda pysznie. Mniam.
Wiktoria29 31.05.2016 20:59
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak