Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brownie z czekoladą

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 120 gram
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
kakao 2 łyżka
masło 150 gram
cukier 250 gram
orzechy włoskie 80 gram
jajko 4 sztuka
czekolada 80% 200 gram
lody waniliowe 500 mililitr

Przepis i sposób przygotowania na: Brownie z czekoladą

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (z termoobiegiem) lub 200 stopni (bez termoobiegu). Mąkę z proszkiem i kakao przesiać. W gorącym, stopionym maśle rozpuścić cukier, mieszając. Kiedy cukier się rozpuści wlać jajka, cały czas miksując. Gdy masa będzie jednolita dodać roztopioną czekoladę (150 g) i orzechy. Ubijać do połączenia. Dodać połowę sypkich składników wymieszać. Dodać pozostałą część. Mieszać, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i kilka razy uderzyć o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Na wierzchu ciasta ułożyć kawałki czekolady (50 g). Piec około 30-35 minut. Podawać ciepłe z gałką lodów waniliowych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 21.05.2013 15:26
pychotka :-)
RenataZ-et 01.02.2013 20:13
to ciasto jest przepyszne!!
Rafał10 28.09.2012 10:25
na pewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak