Brownie pod czekoladową czapą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • margaryna

    120 gram
  • czekolada gorzka

    150 gram
  • mąka

    1i 1/4 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajka

    4 sztuki
  • masa

  • śmietana kremówka

    400 gram
  • czekolada gorzka

    50 gram
  • czekolada mleczn

    100 gram
  • Polewa:

  • woda

    3 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
  • margaryna

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Brownie pod czekoladową czapą foto
Ciasto:

Do rondelka przełożyć połamaną czekoladę, dodać margarynę i postawić na ogień. Ogrzewać aż składniki się roztopią i ładnie połączą. Zdjąć z ognia i delikatnie ostudzić.
Krok 2 - Brownie pod czekoladową czapą foto
Mąkę przesiać, z proszkiem i solą i odstawić na bok. Do miski wbić jajka i roztrzepać je z cukrem. Następnie partiami dodawać suche składniki i mieszać mikserem.
Krok 3 - Brownie pod czekoladową czapą foto
Na koniec cienkim strumieniem wlewać czekoladę z margaryną i znów wymieszać. Wylać do formy wyłożonej papierem i piec około 30-35 minut w 180 st. Wyjąć z formy i ostudzić.
Krok 4 - Brownie pod czekoladową czapą foto
Masa:

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej ( razem). Zostawić do przestudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Następnie delikatnie wlewać czekoladę i wymieszać. Ciasto położyć na talerz i obficie posmarować przygotowanym kremem. Odłożyć do lodówki do porządnego schłodzenia.
Krok 5 - Brownie pod czekoladową czapą foto
Polewa: Do rondelka wlać wodę i dodać cukier. Zagotować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać kawałki margaryny i gotować nadal aż margaryna się rozpuści. Dodać kakao dobrze wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Ostudzić. Polać ciasto z wierzchu.
Krok 6 - Brownie pod czekoladową czapą foto
smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 31.03.2014 13:14
Idealnie się prezentuje i na pewno pyszne,poproszę kawałeczek :-)
Romanowka 11.03.2014 06:37
idealne do kawy, czekoladowa słodycz :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat