Brownie malinowe z warstwą toffi, chipsem z czarnej porzeczki i bezikami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Brownie

  • kakao

    1/3 szklanki
  • masło

    55 gram
  • czekolada gorzka

    55 gram
  • gorąca woda

    150 ml
  • jajko

    2 sztuki
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    210 gram
  • sól

    3/4 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    3/4 łyżeczki
  • maliny świeże

    200 gram
  • ekstrakt waniliowy

    2 łyżeczki

Toffie

  • masło

    45 gram
  • mleko skondensowane

    1 szklanka
  • gorzka czekolada

    100 gram
  • czekolada mleczna

    200 gram
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka

Beziki

  • białko

    2 sztuki
  • cukier drobny

    80 gram

Czips z czarnej porzeczki

  • cukier

    120 gram
  • mąka pszenna

    36 gram
  • masło

    75 gram
  • syrop z czarnej porzeczki

    60 gram

Dekoracja

  • maliny świeże

    10 sztuk
  • sorbet z czarnej porzeczki

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brownie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C.
2. Wyłóż foremkę o wymiarach 25x30cm papierem do pieczenia i spryskaj go olejem. Najlepiej jest wyłożyć papierem ponad foremkę, aby łatwiej wyjąć ciasto.
3. Wymieszaj kakao, wodę w dużej misce, aż powstanie gładka masa.
4. Dodaj czekoladę i mieszaj, aż się ona rozpuści.
5. Dodaj stopione masło i ½ szklanki olej rzepakowy.
6. Dodaj jajka, żółtka, ekstrakt i dokładnie wymieszaj.
7. Dodaj cukier i raz jeszcze dokładnie wymieszaj.
8. Dodaj mąkę, sól i sodę. Mieszaj aż się wszystko połączy, jednak nie za długo.
9. Rozłóż masę w formie i posyp malinami, lekko je dociskając.
10. Piecz 35-45minut, aż patyczek włożony w środek wyjdzie tylko lekko oblepiony ciastem.
11. Wyjmij ciasto z piekarnika i odłóż.

Toffi:
1. Wymieszaj masło, mleko skondensowane, czekoladę (ewentualnie cukier puder) w rondelku.
2. Gotuj na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści i masa będzie gładka.
3. Zdejmij z kuchenki i dodaj ekstrakt z wanilii.
4. Wylej masę na brownie.
5. Poczekaj, aż masa ostygnie i włóż ciasto do lodówki na 1-2godziny.
6. Wyjmij brownie z formy i pokrój w prostokąty.
Przed pokrojeniem brownie można je włożyć na 20minut do zamrażalnika. Łatwiej będzie je pokroić.

Beziki:
1. Białka ubić.
2. Jak będą już prawie sztywne powoli dosypywać cukier.
3. Miksować aż białka będą całkowicie sztywne.
4. Przełożyć masę do rękaw cukierniczego albo szprycy i wycisnąć małe kropelki.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 140°C przez 30min Po tym czasie zgaś piekarnik i zostaw w nim beziki.

Chips z czarnej porzeczki:
1. W miseczce połącz cukier z mąką.
2. Dodaj gorące, stopione masło. Wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
3. Dodaj syrop i dokładnie wymieszaj.
4. Włóż do lodówki na 2 godziny.
5. Po tym czasie wyjmij masę z lodówki i przy pomocy płaskiej szpatułki, rozłóż cienko masę na dwie silikonowe maty.
6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 115°C przez 20 minut.
7. Po tym czasie wyjmij chips i pokrój, póki jest jeszcze, ciepły na wielkość kawałka ciasta.

Dekoracja:
1. Pokrój brownie na kawałki.
2. Na ciastko połóż jedną warstwę czipsa z czarnej porzeczki.
3. Na to ułóż maliny.
Możesz je na chwilę przed podaniem włożyć do zamrażarki, będą lepiej się prezentowały i nie rozpadną się tak szybko.
4. Na maliny połóż drugą warstwę czipsa z czarnej porzeczki.
5. Całość zwieńcz bezikami.
5. Najlepiej podawaj z sorbetem z czarnej porzeczki albo malinowym.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 21.05.2017 08:12
wyglada bajecznie smacznie
jan_mag 11.01.2017 12:08
Brak słów :) cudo!
kasia.s 10.11.2014 20:32
Pani jest po prostu ARTYSTKĄ !! Genialne !!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat