Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

brownie jaglane z czekoladowym kremem mascarpone

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brownie

kasza jaglana 1 szklanka
mleko 1/2 szklanki
gorzka czekolada 80 % 3/4 tabliczki
kakao 1 łyżka
cukier brązowy 2 łyżki
banan 1
olej kokosowy 3 łyżki
mąka pszenna 1/2 szklanki

krem

serek mascarpone 120 g
gorzka czekolada 1/4 tabliczki
cukier puder 1,5 łyżki

Porada

Porządna porcja czekoladowej przyjemności. Ciasto jest bardzo wilgotne i pyszne! :) Polecam!

Przepis i sposób przygotowania na: brownie jaglane z czekoladowym kremem mascarpone

BROWNIE:
Kaszę jaglaną opłukać dwa razy zimną wodą i ugotować w dwóch szklankach wody (ok.15-20 minut. Kasza powinna wchłonąć całą wodę). Ostudzić,następnie dodać mleko i zmiksować całość na gładką masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (ja rozpuściłam czekoladę, podczas gotowania kaszy) a banana zmiksować. Do miski z kaszą dodać,mąkę, banana, olej kokosowy, czekoladę, kakao i cukier, całość dokładnie wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, przelać masę na blaszkę razem z papierem do pieczenia i piec godzinę.

KREM:
Krem jest bardzo prosty a przyjemności sprawia wiele :D
Mascarpone mieszamy z roztopioną czekoladą i cukrem pudrem tak, aby całość dokładnie się połączyła.

Upieczone ciasto odkładamy do całkowitego ostudzenia, następnie smarujemy kremem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 04.09.2015 15:23
To samo sobie właśnie pomyślałam :D
molanka 04.09.2015 13:54
chętnie skuszę się na kawałek
mysza75 04.09.2015 12:03
Jakie fajne i pomysłowe i dobre do tego
Futka 04.09.2015 11:36
Brownie to moje ulubione ciasto, a wersji jaglanej z dodatkiem kremu mascarpone musi smakować bajecznie! :D
Mniam 04.09.2015 11:21
Skusiłabym się na takie ciasto, bo uwielbiam czekoladę.
dom-agi 04.09.2015 10:29
Idealne na dzień czekolady!
inka2012 04.09.2015 09:58
nieziemsko wygląda :)
wedith1 04.09.2015 09:39
Ależ to ciasto dobrze wygląda: PYCHA!
bertpvd 04.09.2015 09:26
świetny przepis
brioszka 04.09.2015 08:20
próbowałam zrobić, ale przez pogodę (szarość i ciemność) jakość zdjęcia była straszna. wstyd pokazywać :/
misia53 04.09.2015 08:18
Takie wilgotne ciasta lubię , szkoda że nie ma zdjęcia w przekroju
Madzai 04.09.2015 08:12
Lubię takie nowości :)
Maridka19 04.09.2015 08:11
Ale słodkości :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak