Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brownie

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

masło 250 g
czekolada gorzka 250 g
biała czekolada 150 g
kakao 3 łyżki
kawa rozpuszczalna 1,5 łyżeczki
jajko 5 dzt
cukier 1,5 szkl
mąka pszenna 2 szkl
laska wanili 1 szt

polewa

śmietana kremówka 100 ml
biała czekolada 100 g
orzeszki ziemne (do posypania)

Przepis i sposób przygotowania na: Brownie

W rondelku rozpuścić masło i gorzką czekoladę. Dolać do niej kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach ciepłej wody oraz wsypać kakao.Wymieszać i , odstawić całość na krótko do przestudzenia.
W osobnej misce lekko ubić jaja z cukrem i wanilią. Dolać ciepłą masę czekoladową i wszystko wymieszać rózgą. Na koniec dodać przesianą mąkę i pokrojoną białą czekoladę. delikatnie wymieszać tak, by się wszystko połączyło. Wylać ciasto na małą formę wyłożoną papierem i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe brownie polać polewą czekoladową : śmietankę i połamaną czekoladę przekładamy do rondelka. Podgrzewamy krótko i odstawiamy na 2 minuty. Następnie za pomocą rózgi łączymy na gładką polewę. Na wierzch posypujemy posiekane orzeszki najlepiej lekko solone

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 23.05.2017 17:36
fajny przepis
Marcepanowy kącik 13.01.2017 11:17
Pysznie wygląda Twoje ciacho :)
Bernadeta1 04.01.2017 16:46
pychotka takie słodkości
KuchniaMagdaLeny 04.01.2017 16:26
Mniam...Uwielbiam brownie :)
w mojej kuchni 04.01.2017 13:06
same pyszności
jan_mag 04.01.2017 12:54
smaczny ten przepis !
Futka 04.01.2017 11:39
Moje ulubione ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak