Brokuły zapiekane z żółtym serem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    120 gram
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • mleko

    300 ml
  • tarty ser typu ementaler

    420 gram
  • jajko

    2 sztuki
  • brokuły

    740 gram
  • cebula

    1 siekana
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nagrzać piekarnik do 165°C.
Włożyć brokuły do sita nad garnkiem do gotowania na parze, wlać do garnka ok. 2,5 cm wody i przykryć garnek pokrywką. Gotować około 2 do 6 min. Odcedzić.
W niewielkim rondelku roztopić masło na średnim ogniu, dodać mąkę i zasmażać mieszając, aż zacznie bąbelkować. Wrzucić cebulę i stopniowo dolewać mleko, stale mieszając. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez minutę. Zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem. Dodać ser i jajka, i dobrze wymieszać. Zalać tym brokuły, wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia wielkości ok. 23x33 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat