Brokułowy ryż

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    0,5 szklanki
  • sól

    do smaku
  • woda

  • masło

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pół szklanki ryżu (ja kupuję luzem w torebce takiej jak mąka, bo uważam, że taki w plastikowych torebkach to nic dobrego) płukać zimną wodą do momentu, aż wypłuczemy skrobię. W rondlu roztopić masło i wsypać do niego wypłukany ryż. Bardzo często mieszając, \'prażymy\' ryż do momentu, aż nie zacznie się robić lekko brązowy (Uważać, żeby nie przypalić!). Wówczas zalewamy go rosołem warzywnym rozpuszczonym w 0,75 szklanki wody o tej samej pojemności co szklanka, którą odmierzaliśmy ryż. Przemieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem pilnując, żeby ryż się nie przypalił. W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy brokuły podzielone na różyczki. Uważamy, żeby ich nie rozgotować. Gdy cały bulion wsiąknie w ryż, dorzucamy do rondla ugotowane i odcedzone brokuły. Mieszamy do momentu aż brokuły się lekko nie rozpadną. Można dla uzyskania delikatności smaku dodać trochę masła i przemieszać z gotowym daniem. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Neetka90 16.07.2012 13:40
świetnie się prezentuje ;)
Neetka90 16.07.2012 13:40
świetnie się prezentuje ;)
ajres 24.03.2012 23:16
super
dianix 07.02.2012 11:27
przypuszczam,ze by mi smakowało
agogo2 29.01.2012 22:08
super
treonina 27.06.2011 00:51
dobre, szybkie i łatwe!
szalonamariolka 22.02.2011 23:48
smaczności
annagebalska 05.02.2011 16:00
ciekawe
Ewa99 07.01.2011 11:38
ciekawy pomysł
Martysia 27.12.2010 15:15
ciekawy pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat