Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brik a'loeuf z ciasta francuskiego.

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 rolka
natka pietruszki 2 łyzeczki
tuńczyk kawałki w oleju 1 puszka
jajko 2 szt
masło stopione 3 dag
oliwki czarne 6 szt
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Brik a'loeuf z ciasta francuskiego.

Przygotować farsz: wymieszać osączonego z oleju tuńczyka, cebulkę ,oliwki i natkę.
Rozwinąć ciast, posmarować roztopionym masłem i złożyć na połowę.
Nałożyć farsz na połowę otrzymanego płata.
W środku nadzienia zrobić wgłębienie i ostrożnie wbić jajka. Sól, pieprz.
Podwinąć boki ciasta, nakryć pustą połową płata i ostrożnie, aby nie rozlać żółtka skleić paczuszkę-pieróg.
Posmarować stopionym masłem lub rozbełtanym jajkiem.
Ułożyć na natłuszczonej blasze ,piec w temp.200stop.,15min.aż pieróg będzie złocisty.
Ważne: po15min pieczenia żółtko będzie miękkie, i takie powinno być. Jeżeli lubimy bardzo ścięte, pieczemy dłużej.
Uwaga – wykonałem tą potrawę z ciasta francuskiego. Jest świetna w smaku. Oryginalnie jest to potrawa kuchni tunezyjskiej i używa się do niej ciasta brik, cienkiego jak papier o bardzo ciekawej strukturze. Wygląda jak ciasto wypełnione pęcherzykami powietrza. Niestety w Polsce nie udało mi się go kupić. Brik a l'oeuf -jajka na miękko w chrupiącym cieście francuskim.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabi44 27.10.2013 19:00
Lubię dania w cieście francuskim ,szczególnie ryby.Z tuńczykiem z puszki nie robiłam ,a jest łatwiej ,no i to jajko na dodatek. Pycha.
Beata999 27.10.2013 12:35
Bardzo oryginalny i smakowity przepis.I to jajeczko wypływające...
usmiech 26.10.2013 18:28
smaczny przepis
idealme 26.10.2013 17:34
musi być dobre :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak