Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brazylijska Coxinha

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 2
cebula biała 1/2
jajko 2
twarożek 25 dag
czosnek 2 ząbki
bulion drobiowy 2 kostka
masło 6 łyżek
mąka 3 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Brazylijska Coxinha

Wkładamy do garnka kurczaka, cebulę, czosnek, sól, pieprz i masło. Wlewamy 4 szklanki wody, gotujemy aż kurczak będzie miękki. Z bulionu wyjmujemy piersi kurczaka i drobniutko je kroimy.
Odmierzamy i gotujemy 3 szklanki bulionu, w którym gotował się kurczak. Wsypujemy mąkę, energicznie mieszając gotujemy ok. minuty aż powstanie ciasto.
Wyjmujemy z garnka, gdy trochę przestygnie dodajemy 2 żółtka i zagniatamy tak długo aż nie będzie grudek.
Następnie zagniatamy ciasto i wycinamy kółka (np. szklanką) – na każdym układamy trochę wcześniej przygotowanego farszu z kurczaka. Brzegi kółeczek sklejamy mocno ponad farszem, formując je tak aby przypominały udka kurczaka.
Panierujemy w roztrzepanym białku, a potem w bułce tartej.
Smażymy w głębokim tłuszczu do zarumienienia.
Do tak przygotowanej Coxinhy idealnie pasują zapiekany w foli ziemniaki oraz sos cebulowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mienta 13.01.2013 12:38
bardzo ciekawe:)
Konczi 13.01.2013 11:08
super, pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak