Bounty - czekoladki kokosowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiórki kokosowe

    250 g
  • masło

    200 g osełkowe
  • cukier puder

    250 g
  • cukier kryształ

    50 g
  • orzechy laskowe

    50 g
  • migdały

    100 g
  • rum

    5-8 łyżek
  • czekolada biała

    150 g
  • śmietanka kremowa

    150 ml słodka
  • aromat

    arak/rum
  • czekolada mleczna

    100 g
  • czekolada gorzka

    200 g
  • olej z pestek winogron

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bounty - czekoladki kokosowe foto
W garnku z grubym dnem stopić masło i białą czekoladę z dodatkiem śmietanki - wsypać cukier puder i mieszać do połączenia składników.
Gotować 5 minut, stale mieszając, na najmniejszym płomieniu.

Wiórki kokosowe zmielić młynkiem do kawy razem z orzechami oraz migdałami - wsypać do masy, dodać odrobinę aromatu oraz cukier kryształ. Dokładnie wymieszać i dodać alkoholu do smaku.

Masę przełożyć do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą (nie aluminiową !!) na grubość nie większą, niż 2-2,5 cm.
Ugnieść dokładnie, tworząc równą warstwę. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Wyjąć ostrożnie zastygniętą masę z foremki i pokroić na niewielkie kosteczki lub podłużne batoniki.
Krok 2 - Bounty - czekoladki kokosowe foto
Czekoladę gorzką i mleczną połamać na kostki i stopić w gorącej kąpieli wodnej, kiedy jest płynna, dodać olej i dokładnie wymieszać.

Każdą czekoladkę zanurzać w stopionej czekoladzie, delikatnie otrząsnąć z jej nadmiaru i układać na arkuszu papieru do pieczenia pozostawiając do zastygnięcia.
Krok 3 - Bounty - czekoladki kokosowe foto
Włożyć gotowe czekoladki do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie zdjąć ostrożnie z papieru, ułożyć w szczelnie zamykanej puszce wyścielonej papierowymi serwetkami i przekładając arkusikami bibułki lub serwetkami. Przechowywać w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mira85 30.12.2013 14:48
super przepis
Alex_M 06.11.2013 14:06
ślina mi kapie na klawiaturę! :) ależ bym zjadła :D:D
Klausia 04.11.2013 14:59
moje ulubione batoniki :D dzięki wielkie za ten przepis :D
tomek18 28.10.2013 18:31
muszę kiedyś zrobić córci :)
jolanta53 28.10.2013 14:42
aż ślinka cieknie na sam widok:-)
Habibi 28.10.2013 09:53
Te czekoladki są naprawdę wyjątkowe :) U mnie znikają w zastraszającym tempie ;) W każdym razie duża ich część nawet nie zdążyła porządnie zastygnąć ;)
Olga_SK 28.10.2013 08:53
Pyszota :D
babajaga1969 28.10.2013 03:45
pysznie wyglądają i na pewno są smaczne
Małgorzata9 27.10.2013 22:44
świetny przepis
Jadwiga/Jaga85 27.10.2013 19:41
Tak dobre, że szkoda jeść:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat