Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
wiórki kokosowe
250 g -
masło
200 g osełkowe -
cukier puder
250 g -
cukier kryształ
50 g -
orzechy laskowe
50 g -
migdały
100 g -
rum
5-8 łyżek -
czekolada biała
150 g -
śmietanka kremowa
150 ml słodka -
aromat
arak/rum -
czekolada mleczna
100 g -
czekolada gorzka
200 g -
olej z pestek winogron
2-3 łyżki
Sposób przygotowania
Kroki postępowania
Gotować 5 minut, stale mieszając, na najmniejszym płomieniu.
Wiórki kokosowe zmielić młynkiem do kawy razem z orzechami oraz migdałami - wsypać do masy, dodać odrobinę aromatu oraz cukier kryształ. Dokładnie wymieszać i dodać alkoholu do smaku.
Masę przełożyć do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą (nie aluminiową !!) na grubość nie większą, niż 2-2,5 cm.
Ugnieść dokładnie, tworząc równą warstwę. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Wyjąć ostrożnie zastygniętą masę z foremki i pokroić na niewielkie kosteczki lub podłużne batoniki.
Każdą czekoladkę zanurzać w stopionej czekoladzie, delikatnie otrząsnąć z jej nadmiaru i układać na arkuszu papieru do pieczenia pozostawiając do zastygnięcia.
Komentarze (21)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (11)