Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinkowe małe co nie co z jajkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

botwinka 2 pęczki,
marchewka 1 szt,
ziemniaki 2 szt,
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku,
ocet do smaku,
cukier do smaku,
mąka 2 łyżki,
woda zimna 1/4 szkl,
śmietana 3 -4 łyżki,

dodatkowo ;

bulion

dodatkowo;

jajka ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinkowe małe co nie co z jajkiem

Botwinkę obrać, oczyścić dobrze wypłukać.
Pokroić w mniejsze kawałki.
Włożyć do garnka ,dodać obraną pokrojoną w plastry marchewkę oraz obrane opłukane pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotować około 15 minut.
Następnie zmiksować blenderem wlać 2 szklanki bulionu i gotować jeszcze około 15 -20 minut, doprawić do smaku pieprzem solą oraz octem i cukrem.
Na koniec zupę zagęścić wodą z mąką oraz zabielić śmietaną.
Posypać poszatkowaną natką pietruszki i koperkiem.

Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 15.05.2017 20:20
Koniecznie muszę zrobić tym bardziej że jest sezon
w mojej kuchni 15.05.2017 11:46
smakowite danie podano..
Bożena Matuszczyk 14.05.2017 22:39
To prawda Justyna. Dzięki.;)
gusia1000 14.05.2017 17:44
Sezonowe jedzenie.
Bożena Matuszczyk 14.05.2017 16:58
Taki kolor mi wyszedł po zmiksowaniu botwinki, a przyznaje że czarniny jeszcze nie robiłam i nie jadłam a prawdopodobnie jest pyszna.;);)
Grazyna0211 14.05.2017 11:22
po zdjęciu myślałam że to czernina zanim przeczytałam tytuł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak