Botwinka na żeberkach

Botwinka na żeberkach

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

O tej porze roku bywa częstym gościem na moim stole - botwinka. Podawana w różnych wersjach, z różnymi dodatkami. To chyba jedna z najpopularniejszych zup sezonowych. Nie wymaga ona mistrzowskich umiejętności kulinarnych, wyjdzie w każdych warunkach.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Wywar:

  • żeberka surowe

    1 kilogram
  • żeberka wędzone

    300 gramów
  • liście laurowe

    4 sztuki
  • Ziele angielskie całe XXL

    4 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • seler młody

    1 sztuka
  • pietruszka

    4 sztuki
  • marchew młoda

    4 sztuki
  • por młody

    2 sztuki
  • botwinka

    2 pęczki

Dodatkowo:

  • ziemniaki młode

    600 gramów
  • boczek surowy

    300 gramów
  • kiełbasa śląska

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • jajko ugotowane na twardo

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą (około 2-3 cm ponad powierzchnię mięsa). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, opalone cebule i płaską łyżeczkę soli. Zagotowujemy, płomień zmniejszamy i gotujemy przez około 40 min. Mięso, cebulę i przyprawy wyjmujemy, usuwamy szumowiny.

Włoszczyznę oczyszczamy, marchewki, pietruszkę i seler obieramy. Dodajemy do wywaru mięsnego, gotujemy do miękkości.

Warzywa usuwamy, marchewki kroimy w talarki.

Do zupy wrzucamy obrane i pokrojone w ćwiartki buraczki, gotujemy do miękkości. Pod koniec wrzucamy grubo siekane liście botwinki. Gotujemy do jej miękkości.

Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wrzucamy pokrojone marchewki oraz kawałki mięsa oddzielonego od kości.

Podajemy z okraszonymi, boczkiem, cebulą i kiełbasą, ziemniakami oraz z jajkiem.

Ziemniaki obieramy, obgotowujemy odcedzamy.

Na suchej patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę i posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę i ziemniaki. Wszystko zrumieniamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat