Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka na żeberkach
Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą (około 2-3 cm ponad powierzchnię mięsa). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, opalone cebule i płaską łyżeczkę soli. Zagotowujemy, płomień zmniejszamy i gotujemy przez około 40 min. Mięso, cebulę i przyprawy wyjmujemy, usuwamy szumowiny.
Włoszczyznę oczyszczamy, marchewki, pietruszkę i seler obieramy. Dodajemy do wywaru mięsnego, gotujemy do miękkości.
Warzywa usuwamy, marchewki kroimy w talarki.
Do zupy wrzucamy obrane i pokrojone w ćwiartki buraczki, gotujemy do miękkości. Pod koniec wrzucamy grubo siekane liście botwinki. Gotujemy do jej miękkości.
Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wrzucamy pokrojone marchewki oraz kawałki mięsa oddzielonego od kości.
Podajemy z okraszonymi, boczkiem, cebulą i kiełbasą, ziemniakami oraz z jajkiem.
Ziemniaki obieramy, obgotowujemy odcedzamy.
Na suchej patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę i posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę i ziemniaki. Wszystko zrumieniamy.